top of page
Search

Vagány hölgyek, akiket szeretünk 1.

Updated: Jun 30, 2022

Tagadhatatlan, hogy az évtizedek során, számtalan könyv és film volt hatással rám, illetve az irományaimra. Az ezekben előforduló kemény fickók mellett vagány nők is akadtak, úgyhogy közülük néhányról itt is megemlékeznék, egyben köszönetet mondva alkotóiknak és életre keltőiknek.

Linda

Kihagyhatatlan karakter a listán, sőt a legelső, főleg nekem. Még óvodás voltam, amikor az első sorozat a képernyőre került. Mai szemmel talán már picit lassú a ritmusa, de a nyolcvanas években túlzás nélkül mindenki imádta, sőt a szériát külföldön is sugározták, ideértve egyes távol-keleti országokat. Linda egy fiatal és kissé pimasz rendőrnő volt, aki Babettájával járta a várost, általában klumpát viselve, amit persze az igazságosztás, vagyis a rosszfiúk kipofozása és szétrúgása előtt szépen levett. A címszerepet Görbe Nóra kapta, aki alaposan elmerült a taekwondóban, és ez meg is látszott a sorozaton, amelyet belengett egyfajta egészséges és nem túllihegett feminizmus is. Bár ő más alkotásokban, sőt a színpadon is felbukkant, mindmáig ez a legismertebb szerepe. Minden epizód önálló történetet mesélt el, és olyan színészi nagyságok is megjelentek benne, mint Bodrogi Gyula, Pécsi Ildikó, Balázs Péter vagy Szerednyei Béla, de rajtuk kívül még számos magyar színművész tiszteletét tette.

Atomszőke

“Vagány hölgy” kategóriában mostanság Charlize Theron az egyik legfoglalkoztatobb színésznő a nyugati féltekén. Szerencsére ő sem akasztja szögre a nőiességét, amikor fegyvert vesz a kezébe, viszont a neki felajánlott forgatókönyvek színvonala sajnos elég hullámzó (az Aeonfluxot vagy A halhatatlan gárdát nem tudom dicsérni, mert mindkét esetben egy egész jó alaptörténetet hagytak parlagon). Azonban a 2017-es Atomszőke véleményem szerint egy kimondottan szórakoztató (ha hibáktól nem is mentes) akciófilm, amely a berlini fal leomlása idején játszódik, és a német fővárosba érkező brit ügynök néhány igen aktív napját eleveníti meg. (Számunkra külön érdekesség, hogy a forgatási helyszínek között Berlin mellett Budapest is ott volt.) Amellett, hogy Theron harci tudása és fegyverkezelése igen meggyőző (majdhogynem John Wickéhez hasonlítható, és az már minősítés), külön jó pont, hogy ő is hajlandó vérezni, vagyis sebezhető karaktert alakít, nem pedig érinthetetlen szuperhőst. És bár elég rideg, nem könnyen szerethető karakter az övé, mindenképpen emlékezetes szerepe ez.


Trinity (Mátrix)

Bár a Mátrix-filmek a csúcson kezdték, aztán kis habozás után sajnos elindultak lefelé a lejtőn, a főbb karaktereket a legtöbb néző valószínűleg tényleg megszerette és a mai napig emlékszik rájuk. A női szereplők között pedig egyértelműen a kanadai Carrie-Ann Moss által alakított Trinity volt a legjelentősebb, aki már az első rész első jelenetében a székhez szögezett minket rendkívüli mozgékonyságával és harci tudásával. A békésebb részeknél aztán meggyőződhettünk arról, hogy szíve is van, ami persze a főszereplőért dobogott, és bár a sivár, gépek uralta jövő nem sok jóval kecsegtetett, ők legalább egymásra találtak. Moss szerepelt még pár játékfilmben és sorozatban, de kétségkívül ez a legismertebb szerepe.

A sort később még folytatom más hölgyekkel.


20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page