top of page
Search

tippek regényíróknak 3.

Updated: Sep 19, 2022

Miért kell szerkesztő és korrektor?

Lehetsz akármilyen jó író, esetleg a magyar nyelvtan okleveles ismerője, szerkesztőre és korrektorra szükséged lesz. Pont.

De mivel is foglalkoznak ők pontosan?

A szerkesztő rámutat a stiláris és dramaturgiai, esetleg logikai hiányosságokra, de hozzászólhat bármi máshoz, ami a kéziratban problémát jelenthet. Személy szerint Nádasi Krisznek küldtem el a kéziratot. Az évek során háromszor is. Elismert név a szakmában, ír, szerkeszt és oktat is. Érdemes odafigyelni rá, írott megjegyzései mellett pedig telefonbeszélgetésre is ad lehetőséget. Többször beszélgettünk a regény mellett a kiadásról, a kiadókeresésről, illetve egyéb teendőkről, és sokat köszönhetek neki.

A korrektor elsősorban a mondattanra, a helyesírásra és betördelt szövegnél a tördelési hibákra figyel. Ez is lényeges, hiszen ha jól ismersz egy szöveget, akkor soha nem fogsz kiszúrni olyan hibákat, amiket egy külsős szakértő azonnal észrevesz.

Sajnos manapság egyes könyv- és lapkiadók, illetve internetes portálok hozzáállása riasztó e témában, valószínűleg azért, mert ezen igyekeznek spórolni, esetleg túlságosan sietnek a publikálással. Te ne ezt a tendenciát erősítsd. Sőt, az egész írói biznisz kapcsán javasolnám, hogy ügyelj a helyesírásra, mindig nézz utána a problémás szavaknak, merülj el a központozás rejtelmeiben és így tovább. Más szóval légy igényes, tanulj és fejleszd magad a témában.

És hogy mindez (mármint a szerkesztő és a korrektor) mennyibe kerül? Hát nem olcsó. Konkrét árat most nem írok, de több tízezer forintos tételekről beszélünk, attól függően, hogy milyen hosszú szövegről van szó, ki vállalja el, illetve milyen gyorsan dolgozik. De megéri. Megéri, mert jobb lesz általa a műved. Az pedig érjen meg neked is ennyit.

Jó munkát!

Nádasi Krisz holnapját itt találod: http://www.krisznadasiwrites.hu/

Hogyan írjunk könyvet? című kötetéről pedig itt olvashatsz: https://moly.hu/konyvek/nadasi-krisz-hogyan-irjunk-konyvet

18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page