top of page
Search

Vagány hölgyek, akiket szeretünk 2.

Folytatom a rám (is) nagy hatást gyakorolt női karakterek felsorolását. A sor szerencsére egyáltalán nem rövid, úgyhogy van kiből válogatni.

Leia hercegnő

A Csillagok háborúja első számú (de szerencsére nem az egyetlen) női főszereplője tipikus példája egy jól eltalált és kiválóan életre keltett hősnőnek. Leia hercegnőben többek között azt szeretem, hogy a vagánysága soha nem megy a nőiessége és a méltósága rovására. Ha kellett, szigorú volt, máskor együttérző, de ha kellett, éles volt a nyelve is, és akció vagy menekülés közben sem kellett félteni. Mindehhez Carrie Fisher fiatalossága, humora és energiája szolgáltatta az alapanyagot, akinek máig ez a legemlékezetesebb alakítása, ugyanis íróként és szkriptdoktorként tulajdonképpen jóval sikeresebb lett, mint színésznőként. Sajnos már nincs velünk, ugyanis az ital és a drogok, no meg a magánéleti problémák komolyan kikezdték egészségét, és mindössze hatvanévesen, 2016-ban elhunyt.

A menyasszony (Kill Bill)

Bár Quentin Tarantino nem tartozik a kedvenc rendezőim közé (a bosszú magasztalása és az erőszak egyes filmjeiben szerintem káros mértékben túlteng), a Kill Bill kétségkívül klasszikussá érett, és pár évig nekem is kedvenc filmjeim közé tartozott. Az Uma Thurman által megszemélyesített Beatrix Kiddo egykor bérgyilkosként kereste a kenyerét, főnöke és csapata viszont ellene fordult, amikor kilépett, hogy megállapodjon és családot alapítson. A két filmen át húzódó bosszúhadjárat során szerencsére kapunk ízelítőt nemcsak a hölgy közelharci tudásából és nyelvismeretéből, hanem finom nőiességéből és legmélyebb érzéseiből is. Thurman remek színésznő, érezni rajta, hogy tényleg magáénak érezte a szerepet, úgyhogy ha nem is értünk egyet itt-ott túlságosan radikális megoldásaival, el kell ismernünk, hogy a film drámaiságát jórészt neki köszönhetjük. Mindenesetre ezt a címet csak azoknak ajánlom, akik bírják gyomorral és idegekkel Tarantino bő lére eresztett vérfürdőit…

Rachel Singer (Az adósság)

Egy nálunk talán kevésbé ismert 2010-se kémdráma Az adósság, amelyben elsősorban Jessica Chastainre érdemes figyelni. A vagány női szerepekben már többször villantott színésznő ezúttal egy fiatal Moszad-ügynököt alakít, aki a hidegháború éveiben Kelet-Berlinbe megy, hogy egy nőgyógyászként dolgozó, de annak idején a birkenaui koncentrációs táborban dolgozó náci érzelmű orvos elfogásában és kijuttatásában részt vegyen. A fentiekhez képest jóval realistább a megközelítés és a hangnem: a bosszúállással és a fedett ügynöki tevékenységgel kapcsolatos traumák és dilemmák itt bizony nagyon is fontos szerepet kapnak, akárcsak ezek hosszú távú hatásai. Aki tehát egy életszagú kémdrámára vágyik, érdemes próbát tennie ezzel a filmmel.


20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page