top of page
Search

Tippek regényíróknak 1.

Updated: Jun 23, 2022

Hogyan írok én?

Röviden: kitartóan és következetesen.

Hosszabban: ha minden összejön, kitartóan és következetesen, de vannak hullámvölgyek is. (Ez utóbbiakról egy külön posztban írok majd.)

Mindenesetre ha egyetlen tanácsot kellene adnom a témában, az lenne, hogy lehetőleg minden egyes nap szánj rá valamennyi időt. Legalább egy félórát vagy órát. Ha ezt tudod teljesíteni, máris hatalmas lépést tettél a siker érdekében. Ha máshogy nem megy, kelj egy órával korábban. Tudom, hogy a családos emberek számára ez igen nehéz dolog, de a vége úgyis az, hogy más nem fogja helyetted megírni a saját könyvedet. Vagyis a kérdés: akarod-e eléggé? Ha igen, úgyis szánsz rá időt. Úgyis felkelsz előbb. Vagy úgyis fennmaradsz tovább. Vagy úgyis feláldozod az ebédidődet.

A rendszeresség tényleg fontos, így válik ugyanis napi rutinná az írás, és saját tapasztalatom, hogy ezáltal még jobban megy, részben mert nem okoz gondot másnap újra felvenni a fonalat, ezáltal produktívabb lesz a folyamat.

Igyekszem írás közben a külvilágot kizárni, de ez a számítógépre nem vonatkozik, részben mert azon írok, részben mert állandóan szükség lehet az online szinonímaszótárra, a karakterlapokra, a korábbi fejezetekre, a saját jegyzetekre vagy valamilyen internetes segédanyagra.

És ha már írás: a gépírás. Életem egyik legjobb, leghasznosabb tudása, hogy tizenkilenc évesen megtanultam gépírni, vagyis vakon gépelni. Én kötelezővé is tenném a középiskolákban. Mindenkinek jót tenne. Ha írsz, valószínűleg te is számítógépen teszed, és nem mindegy, hogy közben mennyire fáradsz el a pötyögésben, sőt az sem, hogy a pötyögés miatt mennyivel haladsz lassabban. (Elárulhatom: sokkal.) Ha pedig több könyvet is szeretnél írni, akkor még fontosabb mindez. Szóval erősen ajánlom, hogy fektess időt és energiát abba, hogy megtanuld. Néhány hónap alatt elsajátíthatod az alapokat, pláne ha mindennap gyakorolsz, újabb néhány hónap alatt pedig elérheted azt a szintet, ahol ez a tudás már valóban segítségedre lesz.

Írás közben időnként (mondjuk félóránként) tarts szünetet, állj fel, igyál valamit, mozgasd át a tested, szellőztess vagy csinálj bármi mást, ami kicsit kizökkent és felfrissít. Ülés közben pedig figyelj a testtartásra, mert a görnyedés csak sietteti a kifáradást, és hosszú távon sem egészséges.

A helyszín sem mellékes. Személyfüggő, hogy ki hol szeret írni, de én például olyan helyen szoktam, ahol nem zavar más. Ez pedig a számítógépasztalom, vagy egy íróasztal, ahol a laptopomat le tudom tenni. És az elmélyüléshez néha benyomok valamilyen háttérzenét, esetleg erdei madárcsicsergést, hiszen a YouTube-on ilyesmit is találni.


9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page