top of page
Search

Tippek regényíróknak 2.

Írói elakadások

Amikor leblokkol az írói agy, és csak nem jönnek az új ötletek, gondolatok… Akkor sem kell leállni az írói tevékenységgel. Vagyis ha elakadsz az aktuális fejezeteddel, akkor is bőven van mit csinálnod a kézirat érdekében.

Én ilyenkor előveszem a már megírt fejezeteket, átolvasom némelyiket századszorra is, ami nagyon hasznos, mert tuti van bennük logikai baki, elírás vagy valami más javítanivaló.

Vagy előszedem a jegyzeteimet, amik tele vannak felhasználatlan ötletekkel, néha azokat is jó áttekinteni, hátha valamelyik éppen most lett aktuális. Ötleteket ugyanis állandó jelleggel gyűjtök, de már sok éve, és ezeket egy dokumentumba gépelem be.

De ha olyan a téma, akkor az interneten is lehet keresgélni, esetleg releváns videókat megnézni inspiráció gyanánt. Ugyanitt elmerülhetsz a műfajilag azonos könyvek borítói között, ezek nyomán készíthetsz vázlatot saját könyved borítójához, de akár a belívről is lehet előre gondolkodni, betűtípusokat válogatni, méretet választani és így tovább. Ennek is jó minél előbb nekiállni, noha elképzelhető, hogy teljesen más lesz a végén.

A kiadáson és a marketingen is érdemes előre gondolkodni. Hogy például hol fogod reklámozni, milyen célcsoportokat fogsz megszabni vagy melyik kiadót fogod vele először megkeresni. Annyi apró részlet van egy könyv összeállításánál…

Hozzátenném, nincs megtiltva az írással kapcsolatos oktatóvideók vagy online kurzusok megtekintése sem, hogy az írott szakirodalmat ne is említsem. Tanulj, fejlődj, hallgasd meg mások véleményét a témában. Persze nem szentírás, amit a befutott szerzők mondanak és írnak (sőt, nagy marhaságokat is olvastam már tőlük), de azért tudnak ők jó ötleteket adni.

Akad másféle dilemma is, főleg az elsőkönyveseknél. Leginkább az, hogy eljutsz-e egyáltalán odáig, hogy valaha kiadhasd a most íródó könyvedet. Mert mondjuk már hónapok, esetleg évek óta dolgozol rajta, és még mindig nincs kész… A kétségek állandóan velünk vannak, de ne hallgass rájuk. Ha tényleg akarod ezt a könyvet, dolgozz rajta. Ha napi félórát is, de dolgozz. És most elsüthetném még a “sok kicsi sokra megy” mondást, de úgyis ismered. És igaz. Isten tudja, hány órát tettem az első könyvembe az évek során. Nagyon sokat. Főleg apránként. Te is járhatsz így. De – és itt megint egy találó mondás következik – ha fontos neked a célod, megoldást találsz, ha nem, akkor kifogást.

Szóval a kérdés mindig ez: fontos neked ez a könyv, amin dolgozol?

Ha igen, akkor hajrá. Ma is, holnap is, azután is.

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page